miercuri, 19 martie 2014

„De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescu




          “De ce iubim femeile” e prima carte a lui Mircea Cărtărescu pe care am citit-o și mi-a luat doar câteva ore, ceea ce demonstrează în primul rând că e o carte ușoară la lectură, cu un limbaj accesibil diferitor clase de cititori. Poate acesta ar fi unul din motivele popularității cărții.
          Un alt aspect ar fi tema abordată de autor, marea temă a literaturii din toate timpurile - iubirea față de Femeie: iubirea la debut, iubirea- pasiune, iubirea tragică. Această carte e compusă din 20 de povestiri, în care autorul relatează din perspectiva lui­­­­, a bărbatului, de ce iubeşte femeia. Iubirea, la debutul ei în viața autorului, o descrie începând de la primele sale experiențe. De când avea „ 3 ani, poate nici atât” până la maturitatea sentimentală, în postura soțului iubitor, autorul descrie cu lux de amănunte experiențele sentimentale, emoționale și sexuale provocate de această ființă specială.
          Grăsuțe și slabe, înalte și scunde; blonde, roșcate sau brunete; negrese și albe, poete sau „afaceriste atât de intangibile și încrustate în tiparele propriei vieţi”, autorul a descris maiestuos atât calitățile cât și defectele femeilor cu care s-a intersectat pe parcursul vieții și care i-au dăruit felurite trăiri. A fost cât se poate de sincer cu cititorul lui și n-a încercat să își prezinte eroinele ca niște etaloane a frumuseții: „Femeile pe care le iubim nu au masurile ideale 90-60-90, ci sunt femei necorporale, „nevroza pură și bucurie pură”.
          La începutul fiecărei povestiori vorbește despre „ea” așa cum este, de parcă i-ar face cunoștință cu publicul, abia pe parcurs o transformă în zâna poveștii lui: “e limpede că și adulții au nevoie de povești; numai că zânele lor și-au scurtat rochiile, și-au tăiat părul care le ajungea cândva la călcâie și au invățat să fie femei, ceea ce e mult mai complicat și mai periculos decât meseria de zână”.
          Este de apreciat faptul că Mircea Cărtărescu găsește cuvintele potrivite, pline de înțeles și reprezentative fiecărei situații, iar pentru că această carte exprimă reacțiile pur omenești, nefiind vorba doar despre femei sau bărbați, ci despre interacțiunea dintre cei doi,  cititorul se și regăsește la un moment dat pe parcursul lecturii.
          Sunt și momente în care autorul surprinde cu fraze, exprimări și descrieri mult prea obraznice, însă le aplanează apelând la vasta sa documentare literară și introducând echivalente a personajelor din literatura universală.
           Este structurată pe capitole cu titlurile sugestive a celor 20 de povestiri, care sunt în mod cu totul unic încununate de ultimul capitol al cartii, cel care oferă răspunsul  la eterna întrebare „De ce iubim femeile ”.
          După cum spune autorul, majoritatea acestor povestiri au fost deja publicate în diferite reviste, precum: Elle, Tabu, Romania Literara si Lettre internationale, însă adevărata lor semnificație și legătură poate fi percepută numai în această carte, sub aceast titlu „De ce iubim femeile”.
          Este  întrebarea pe care și-o pun bărbații de când lumea și pământul, și la care întotdeauna sunt mult mai multe răspunsuri decât putem presupune.  De aceea Mircea Cărtărescu își finisează capodopera enumerând calitățile, însușirile și deprinderile pentru care bărbații le iubesc și care rămân a fi infinite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu